Vinleksikon

Nygårdsminde Vingård går i dybden med det, som vi brænder for — nemlig vores produktion af dansk vin. Efterhånden som man begynder at interesse sig for dette område, kan det virkelig gribe om sig. Der kan være mange logiske spørgsmål indenfor vinens verden, for det er et stort område. Hvis man for alvor vil vide mere om vinplanter, vinopbevaring, vintilbehør samt diverse fagudtryk, så se vores vinleksikon. I vores vinleksikon har du mulighed for at få styret din nysgerrighed, også på nørd-niveau. Se vores vinleksikon, hvis du vil vide mere.

Afstilkning

Processen, hvor druerne frigøres fra stilken. Hvis stilken er med under gæringen, udtrækkes bitre umodne tanniner (garvesyre)

Beskæringssystem

Den måde plantens vækst styres på ved sommer- og vinterbeskæring. På Nygårdsminde Vingård bruger vi primært Dobbelt Guyot, hvor vi lægger en gren ud til hver side. På hver gren skal der så vokse 6 grene op og hver enkelt af disse grene må højst bære to klaser druer.

Chateau

Selvom chateau betyder “slot” på fransk, så har det ikke noget med slotte i traditionel forstand at gøre når det anvendes i forbindelse med vin. Et Château er en vinfremstillingsvirksomhed og begrebet anvendes normalt i Bordeaux-området. Udtrykket er altid efterfulgt af vinfremstillingsvirksomhedens navn. Måske vi skulle overveje at kalde os Chateau Nygårdsminde…

Cool climate

En betegnelse for kølige vinområder, der foruden Danmark omfatter bl.a. Tyskland, England og Canada. Læs mere på vinbondekonens blog.

Druezonen

En bestemt højde på vinplanten, hvor druerne vokser. På Nygårdsminde er det i 40–50 cm højde.

Grøn høst

Afklipning af endnu ikke modnede drueklasser, for at begrænse den enkelte vinstoks høstudbytte. På Nygårdsminde Vingård må hver vinstok høst bære 24 klaser vindruer, men der vokser typisk tre gange så mange klaser ud. De overskydende bliver så klippet af inden de for alvor vokser.

Hektar

Forkortes som ha. Hektar er et flademål for jord, hvor 1 ha = 10.000 m² = ca. 1,8 tønder land. Nygårdsminde Vingård ligger på 12 ha og vinmarkerne udgør 1 ha.

Oechsle

Skala til måling af indhold af druesukker i most og dermed druens modningsgrad når det gælder sukker og potentiel alkoholprocent, baseret på druens densitet (vægt). Oechsle måler så at sige vinens vægtfylde og dermed sukkerindhold, da mostens vægt primært bestemmes af sukkerindholdet. Måleenheden er udviklet af den tyske fysiker, Ferdinand Oechsle. — udtales ’øsgle’. På Nygårdsminde Vingård følger vi med spænding med i druernes modenhed fra september måned, så vi kan planlægge vinhøsten (typisk medio oktober).

Overmoden

Hvis en drue modnes for meget begynder den at skrumpe ind og syreniveauet bliver faretruende lavt. Druen er da overmoden.

Svovl

Nødvendig tilsætning for at hindre eftergæring på flaskerne. Bruges dog som oftest med meget nænsom hånd.

Ståltanke

Ståltanke benyttes til at lagre vin. Ståltanke afgiver ikke smag til vinen og stiller derfor krav til kvaliteten af druerne og selve vinifikationen. Vinene fra Nygårdminde Vingård er lagret i ståltanke.

Syre

Groft sagt; uden syre ingen ordentlig vin. Kan opdeles i garvesyre, der kommer fra skallerne og evt. træfade, samt frugtsyre, der kommer fra selve frugtkødet/mosten. Syren er med til at give vinens karateristiske egenskaber.

Tekstur

Et begreb for, hvordan vinen føles i mund og gane. Tekstur kan oversættes til fylde, fedme eller viskositet. Teksturen kan eksempelvis være tynd som vand, fed som honning eller blød som fløjl.

Vinifikation

Måden hvorpå man laver vinen fra gæring til færdig vin. Når arbejdet i marken er gjort og druerne er klar til at blive høstet, kan selve fremstillingen af vinen begynde. Forløbet fra høst til vinen er på flaske, kaldes for vinifikation. Når druerne er høstet å Nygårdminde Vingård foregår resten af vinifikationen på og i samarbejde med Glenholm Vingård.

Ønologi

Læren om vin

Kontakt

Nygårdsminde

Nyhedsbrev

Få nyheder og information om dine arrangementer direkte i din mail indbakke

Parkgolf: Åben hver dag 9-21.

Reservation er ikke nødvendigt.

Registreringsnr. 5059. Kontonr. 0001094680

IBANnr. DK8350590001094680

Swiftadresse JYBADKKK

Vingård: 17/10- 23/10 kl. 13-18 for køb af vin og rundvisning.

Book firma/privat arrangement: 26 30 64 48