Nygårdsminde Vingård

Nygårdsminde Vingård er med sin beliggenhed på breddegrad 57,29° en af Danmarks nordligste erhvervsavler vingårde som vi, Gitte og Jan Lunde, driver med stor passion.

Navnet Nygårdsminde

Navnet Nygårdsminde stammer fra en ejendom, der tidligere lå syd for den mark, der nu er tilplantet med vinstokke. Jan købte grunden i 2007, mens han boede på nabogården. Der var en sydvendt skråning, og så var tanken nærliggende: “Det er da her, vi skal dyrke vin!”

Plantning af vinstokke

Jan plantede de første 500 vinstokke i 2010, mens huset var ved at blive bygget, men det fik en dramatisk udvikling. Vinplanterne blev stjålet kort tid efter de var sat i jorden. Tyvene var åbenbart blevet forstyrret, for Jan fandt heldigvis vinplanterne, omhyggeligt bundtet i rækker, i læhegnet ved siden af marken. Efter at have fået førstehjælp med masser at vand, plantede Jan igen vinplanterne, der i dag udgør parcel ét.

Og flere vinstokke

Den 18. oktober 2013 kunne vi for første gang høste vore egne druer – det var en stor dag og det har siden motiveret os til at udvide vinmarkerne: I 2014 plantede vi yderligere 500 stokke i et parcel, og igen i 2015, 2016 og 2019, så vi nu har 2.500 vinstokke fordelt på fem parceller.

Vinmarkerne er økologisk certificerede siden 2020.

Professionel vingård

I 2015 blev vi registrerede som erhvervsproducenter. Det, der begyndte som en hyggelig hobby, er i dag blevet til en lille kommerciel vingård, som vi driver ved siden af vores arbejde.

Mere end en vingård

Nygårdsminde Vingård består ud over vores smukke hus og vinmarkerne af en stor og flot anlagt blomsterhave, en lille frugtplantage og en skøn køkkenhave. Foran hovedhuset har vi i 2019 anlagt en smuk parkgolfbane. Her er 27 huller fordelt på tre mindre baner, der alle er prydet med forskellige planter og træer.

I vingårdens multihus sker der en masse spændende ting: Foredrag, kurser, private arrangementer og undervisning i yoga.

Dansk vin af høj kvalitet

På Nygårdsminde Vingård har vi 2.500 vinstokke fordelt på 5 parceller og 2 hektar. De ældste vinstokke er fra 2010, hvor vi plantede vores første vinparcel. 
Vinstokkene er økologisk certificerede, da vi dyrker vinplanterne uden brug af kemiske hjælpemidler.

Når høsten er veloverstået i efteråret, transporterer vi vindruerne til Glenholm Vingård i Vesthimmerland, hvor vores vinmager står for vinificeringen. Det sker i et tæt samarbejde og gerne med vores hjælp ved fremstilling af vinene.

Vinbondens mange udfordringer

At dyrke vin i Danmark kræver viden om hvilke druesorter der er velegnet til det danske klima. Og så er der selve arbejde i vinmarken: Hvad er den bedste opbindingsmetode. Hvor hårdt skal druerne udtyndes? Og hvor længe kan vi trække høsttidspunktet for at opnå den bedste sødme i druerne? Endelig er bekymringerne: Vil det regne og blæse under blomstringen af vinen med risiko for skade på druerne? Vil sommeren modne druerne tilstrækkeligt? Hvordan sikrer vi sygdomsbekæmpelse i vinmarken osv.

Ja, det kræver sin vinbonde at dyrke vin i Danmark. Det vil vi gerne fortælle mere om.

Eksklusivt udvalg af vine, gin og vindruesaft

Se vort udvalg af vine, gin og vindruesaft i vores webshop.

Kontakt

Nygårdsminde

Nyhedsbrev

Få nyheder og information om dine arrangementer direkte i din mail indbakke

Parkgolf: Åben hver dag 9-21.

Reservation er ikke nødvendig.

Registreringsnr. 5059. Kontonr. 0001094680

IBANnr. DK8350590001094680

Swiftadresse JYBADKKK

Vingård åben weekender kl. 10-16 og efter aftale.

Book rundvisning og vinsmagning firma/privat arrangement: 26 30 64 48.