Hos Nygårdsminde Vingård dyrker vi forskellig økologisk vin af druesorterne, Rondo og Solaris. Vi har sød hvidvin, tør hvidvin, rosévin og noget for enhver smag. Hvad vil det så sige, når vi taler om økologisk vin? Der er nemlig flere begreber at holde styr på - så hvad er hvad, tænker du måske. Man taler jo både om biodynamisk vin, naturvin og også økologisk vin. Nygårdsminde Vingård hører til de danske vingårde, som går ind for bæredygtighed og økologi.

Hvad vil det så sige, når vi taler om økologisk vin, biodynamisk vin og naturvin?

Betegnelsen, økologisk vin, er lidt en tilsnigelse. Denne betegnelse findes ikke ifølge EU-forordningen. Vin kan altså ikke markedsføres som økologisk eller med det danske Ø-mærke. Vinen må kun sælges under betegnelsen "vin lavet på økologisk dyrkede druer". I vinkælderen anvendes der sulfit (svovl) til også økologiske vine for at bremse gæringen m.m. Ifølge EU’s økologiforordning tillades sulfit ikke. Der findes dog svovlfrie vine i dag, og flere slags endda.

Med såkaldt "økologisk" vin mener man fortrinsvis druer, der ikke er blevet eksponeret for sprøjtning med insektmidler, svampemidler, ukrudtsmidler eller anvendt kunstgødning på jorden. I vinkælderen med økologiske vine er sulfitforbruget som hovedregel på kun onmtrent 1/3 del af de konventionelle vine.

Som økologisk vinbonde har man fokus på at opretholde en sund og biologisk aktiv jordbund. De konventionel vinbrug har i en lang årrække fået udpint jordbunden og fjernet essentielle mineraler. Kunstige midler har derfor måttet anvendes som en slags erstatning. Økologisk vin er ikke uden sulfittilsætning, og biodynamisk vin er ikke fuldstændigt ren og uden tilsætningsstoffer. Naturviden er ikke ren natur heller, hvor en vinbonde tramper på druer og hælder gæret most på flasker uden manipulering m.m.

Vi har fire kategorier vedrørende umanipulerethed og naturlighed. Der er vin, som fremstillet af kun økologisk dyrkede vindruer. Så er der økologisk vin, biodynamsk vin og naturvin.

Nygårdsminde Vingård anvender Solarisdruen, som er fyldig, yderst kraftig, frugtig og ekstraktrig med indlejret syre. Solaris besidder den mest kraftige vækst af sorterne på vores vinmark. Der kommer mange knopper, og der er hurtig vækst med flotte klaser og god sygdomresistens. Vingårdsminde Vingård har cirka 1/3 af arealet beplantet med Solaris.

Nygårdsminde Vingård anvender Rondo til vores rosévine. Vintypen har en smuk rød kulør med hindbær, jordbær og rabarber. De fleste danske vinbønder kender til Rondo, som er let at håndtere i marken, og har kraftig vækst. Rondo giver et godt udbytte. Tæt på høst bliver drueskallerne desværre hurtigt bløde, og vinbladene kan bremse deres funktion ret pludseligt. Rondo giver en skøn rosévin med dejlig frisk duft af de røde bær. Denne rosévin er yderst drikkevenlig.

Kontakt

Nygårdsminde

Nyhedsbrev

Få nyheder og information om dine arrangementer direkte i din mail indbakke

Parkgolf: Åben hver dag 9-21.

Reservation er ikke nødvendig.

Registreringsnr. 5059. Kontonr. 0001094680

IBANnr. DK8350590001094680

Swiftadresse JYBADKKK

Vingård åben weekender kl. 10-16 og efter aftale.

Book rundvisning og vinsmagning firma/privat arrangement: 26 30 64 48.