Der er stor erfaring og opsamlet viden om vinstokke, vinplanter og vinplanters sorter. Der er ikke kun professionelle som for eksempel erhvervsavler vingårde, der dyrker druer. Mange private husstande har også valgt at sætte vindruer i haven. Der dyrkes vindruer i stort mål på sydvendte skråninger eller op ad solopvarmede mure - fx syd- eller vestvendte mure. Modsat tidligere, hvor druer ofte blev dyrket i drivhuse, dyrkes de også på friland. Der er ikke noget problem, fordi der i vore dage er fremelsket mere hårdføre druesorter. Disse druesorter er velegnede til vores nordlige klima, som kan være meget køligt.
Når man vil dyrke vindruer her i Danmark, er det klogt at sætte sig lidt ind i emnet. Ellers kan dine penge være spildt, hvis vinplanterne dør for dig. Det er hyggeligt og en ekstra oplevelse at kunne hente frisk frugt fra egen nyttehave.
Du skal være opmærksom på, at vinplanterne ikke kan stå selv. Du er nødt til at opbinde dem til fx espalier eller til tråde. Trådene kan være spændt ud til nogle meterhøje pæle. Du skal beregne, at hver enkelt plante vil fylde cirka 1,5 meter. Dette er, hvis du holder vinplanten kraftigt beskåret. Korrekt beskæring giver dig en stærk vinplante med de optimale skud og frugtsætninger. Flere gange hen oer sommeren er du nødt til at klippe i vinrankerne. Så er du sikker på, at vinplanten anvender sig energi på drueklaser frem for at vokse. Dermed formes vinstokken til en luftig stok, som kan styres.
Når der kommer en blomsterklase frem, skal skuddet have lov til at vokse mere , til der bliver fire blade efter klasen. Efterfølgende blade og skud skærer du væk. Det giver luft og lys til udvikling af dine drueklaser. Sideskud fra bladhjørnerne klippes enten fuldstændigt af eller du korter ind til længden af to blade. Fire til seks blades produktion af såkaldte sukkerstoffer samt energi rækker til at at gøre en klase både sød og moden.
Du kan forme din vinstok til flere faconen afhængigt af dyrkningsmetoder. Man beskærer i de første 3-4 år for at opbygge en stærk, solid vinplante. Herefter skal du holde vinranke slank for at få mange druer. Efter at løvet er faldet helt af vinplanten, kan du foretage denne beskæring. Du bør ikke beskære dine vinranker fra januar måned og til april måned. Vinplanterne kan bløde, hvor de kan miste meget saft fra de åbne sår. December er et godt tidspunkt for beskæring af vinplanter. Du skal sætte dig ind i, hvad din druesort behøver for at give dig druer.
Jord med højt kalkindhold er godt for vin, og hvis du har lerjord, tilsættes der meget grus samt spagnum. Det giver rødderne en del mere luft. Du bør gøde din vinplante i foråret under vinstokkens første leveår. Vinplanter bliver tit vældigt gamle, hvis du opbygger en stærk og solid vinplante med et godt rodnet og top.
Din vinplante kan godt risikere at få meldug, hvis den ikke får nok vand. Vand gerne omhyggeligt i hele 2-3 timer med en vandslange, som risler.
Du kan vælge imellem flere vinsorter til dyrkning udenfor og i fuld sol. Der er for eksempel Bianca, som er en grøn drue med modning i september trods kølige somre. Don Muscat er en hårdfør, blå drue med stærk muscatsmag. Sorten Himrod er kerneløs og grøn med muscatsmag. Himrod modner vanskeligere i køligere somre. Rondo er en blå drue, som mest anvendes til rødvin i Danmark, men også spisedrue. Rondo modner i oktober. Der findes også Regent, Reform, Schuyler, Vanessa og Zalas Perle m.m.
Parkgolf: Åben hver dag 9-16.
Registreringsnr. 5059. Kontonr. 0001094680
IBANnr. DK8350590001094680
Swiftadresse JYBADKKK
Vingård åben fredag, lørdag, søndag kl 10-16 og efter aftale.
Book privat rundvisning og vinsmagning: 26 30 64 48.