Nygårdsminde - barn i have
Nygårdsminde - barn i have

Nygårds­minde Vingård er med sin beliggen­hed på bred­de­grad 57,29° Dan­marks nordlig­ste erhvervsavler vingård som vi, Gitte og Jan Lunde, dri­ver med stor passion.

Navnet Nygårds­minde stam­mer fra en ejen­dom, der tidligere lå syd for den mark, der nu er tilplantet med vin­stokke. Jan købte grun­den i 2007, mens han boede på nabogår­den. Der var en syd­vendt skrån­ing, og så var tanken nærliggende: “Det er da her, vi skal dyrke vin!”

Jan plant­ede de første 500 vin­stokke i 2010, mens huset var ved at blive bygget, men det fik en drama­tisk udvikling: Vin­planterne blev stjålet kort tid efter de var sat i jor­den. Tyvene var åben­bart blevet forstyrret, for Jan fandt heldigvis vin­planterne, omhyggeligt bundtet i rækker, i læheg­net ved siden af marken. Efter at have fået første­hjælp med mass­er at vand, plant­ede Jan igen vin­planterne, der i dag udgør par­cel ét.

Den 18. okto­ber 2013 kunne vi for første gang høste vore egne druer – det var en stor dag og det har siden motiveret os til at udvide vin­mark­erne: I 2014 plant­ede vi yderligere 500 stokke i et par­cel, og igen i 2015, 2016 og 2019, så vi nu har 2.500 vin­stokke fordelt på fem parceller.

I 2015 blev vi reg­istr­erede som erhvervspro­du­cen­ter. Det, der beg­y­n­dte som en hyggelig hob­by, er i dag blevet til en lille kom­mer­ciel vingård, som vi dri­ver ved siden af vores arbejde.

Nygårds­minde Vingård består ud over vores smukke hus og vin­mark­erne af en stor og flot anlagt blom­ster­have, en lille frugt­plan­tage og en skøn køkken­have. Foran hov­ed­huset har vi i 2019 anlagt en smuk park­golf­bane. Her er 27 huller fordelt på tre min­dre baner, der alle er pry­det med forskel­lige planter og træer.

Nygårdsminde med blomst
Nygårdsminde med blomst